Werken als conciërge

Een baan als conciërge is veelzijdig en er zijn verschillende locaties waar men gebruik maakt van een conciërge, denk hierbij aan een hotel, kantoor, asielzoekerscentrum of een school. Een conciërge moet houden van afwisseling en van mensen, bovendien moet hij snel kunnen schakelen.




Wat is de functie van de conciërge?

  • Een conciërge is vaak het eerste aanspreekpunt. In een hotel het eerste aanspreekpunt van de gasten. Hij zorgt ervoor dat de gast Werken als conciërgezich welkom voelt, de bagage aangenomen wordt en in sommige gevallen dat de auto geparkeerd wordt. Op een school is hij het eerste aanspreekpunt voor te laat komende leerlingen of bezoekers en leerlingen die een afspraak hebben met één van de leraren of de directeur.
  • Een conciërge verricht vaak ook wat kleine reparaties of lichte schoonmaakwerkzaamheden.
  • Naast bovenstaande taken is de conciërge soms ook verantwoordelijk voor de post en verricht hij ook de nodige hand en spandiensten voor de receptie. In scholen is het zelfs vaak zo dat de conciërge de receptie bemand.
  • Verder zijn er vaak nog wat bijkomende taken zoals kopiëren, een taxi bellen voor de gasten en toezicht houden. Op scholen komt daar dan ook de orde bewaren bij.

Welke eisen worden er gesteld aan een conciërge?

Dat ligt er maar net aan waar je als conciërge terecht komt. Het is een veelzijdig beroep waarmee je alle kanten op kan. In een hotel wordt van de conciërge verwacht dat hij klantvriendelijk en representatief is, de stad kent en zijn talen spreekt. Bij hotels waar de conciërge ook de auto’s parkeert, is het tevens belangrijk om over een rijbewijs te beschikken. Op een school wordt van een conciërge verwacht dat hij enige pedagogische kwaliteiten bezit. Waar je ook terecht komt als conciërge, je zal flexibel moeten zijn, goed met mensen overweg moeten kunnen en zelfstandig werkzaamheden moeten kunnen inplannen en uitvoeren. Karakter en uitstraling zijn voor een conciërge belangrijker dan diploma’s. Je kan dus ook zonder diploma’s aan de slag als conciërge, maar een MBO-diploma en dan het liefst in de richting Facilitaire dienstverlening heeft vaak wel de voorkeur. Met een dergelijk diploma is het ook mogelijk om hoofdconciërge te worden.

Verdiensten conciërge

De verdiensten van een conciërge zijn niet hoog. Het brutomaandsalaris ligt ergens tussen de €1573,= en €2302,= per maand, afhankelijk van leeftijd en werkzaamheden.




Doorgroeimogelijkheden conciërge

Een conciërge heeft niet enorm veel doorgroeimogelijkheden. Het ligt er aan in welke branche je werkzaam bent, welke kant je op kan groeien. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien naar hoofdconciërge, huismeester of technisch medewerker facilitaire dienst. Een andere mogelijkheid is om meer te doen met leerlingencontact en onderwijsassistent Techniek te worden.


Gerelateerde artikelen